Социални предприемачи влизат в лабиринт на възможностите

Социални предприемачи влизат в лабиринт на възможностите

Скоро в столицата ще има място, което може да се нарече Дом на социалния дух – там ще се вземат предприемачески решения, да се разказват истории, ще можете да си вземете закуска, приготвена от хора с различни способности – в работилница на жени бежанки или деца, лишени от родителски грижи.

Идеята отдавна е хрумнала на Българската фондация „Биоразнообразие“ (БФБ) и на Българския център за нестопанско право (БЦНП). Двете организации имат различен „бекграунд“, но каузите и социалното предприемачество ги обединяват, разказа в студиото на Радио София Румяна Иванова от БФБ:

„Намерихме пресечна точка и смелост да опитаме. Това ще е общ дом, където да обменяме идеи и да се подкрепяме. Социалните предприятия дават печалбите си за каузи. Те са тихи герои, които запълват празнини в обществото – работят с „невидимите“ – хора с увреждания, деца от институциите. Тези предприятия имат нужда да се чуват, да се подкрепят.“

По думите на Иванова в дома на новото социално предприятие с работно заглавие „Махала“ нищо няма да кара посетителя да дарява, да съжалява някого, да го задължава на прави нещо.

„Представяме си го като лабиринт на възможностите„, находчиво дефинира Румяна Иванова. Ще има обособени 3 сектора – бистро, физически магазин и пространство за общностни срещи и работилници. Като изяждате сандвич например, ще знаете как точно за каква кауза помагате.

Интервю на Ива Дойчинова с Румяна Иванова – звуков файл

Източник: БНР

НОВИНИ

СЪБИТИЯ