Инфлацията в България през 2022 г. се доближи до 1998 г.

Инфлацията в България през 2022 г. се доближи до 1998 г.

През декември средните цени на дребно са се повишили с близо 1% на месечна база.

Средногодишната инфлация в България за 12-те месеца на 2022 г. е най-високата от 1998 г., когато цените вече бяха започнали да се успокояват след хиперинфлацията в страната. Поскъпването на живота сега надминава и 2008 г., която бе белязана от бурен ръст на строителството, на икономическия растеж и на заплатите.

За 12-те месеца на миналата година кошницата от стоки и услуги в България е поскъпнала с 15.3%, показва официалната статистика на НСИ. За сравнение, през 1998 г. показателят достига 18.7%. Това е и първата картина, която показва сумарния ефект от повишаването на цените през изминалата година, белязана от войната в Украйна, рекордните цени на енергията и възстановяването на търсенето след COVID пандемията.

Статистиката показва, че за изминалата 2022 г. основни хранителни стоки са поскъпнали шоково. Най-ясните примери са при хляба, олиото и млякото, чиито цени се повишиха с около една трета в рамките на 12 месеца. Въпреки поевтиняването им в последните месеци, от януари до декември масовите автомобилни горива също растат с около една трета. Топлоенергията, твърдите и газообразните горива поскъпват с между 20 и 100%.

Инфлацията през декември

През празничния декември, известен с по-голямото потребление, инфлацията се задържа на нивото от предния месец, а именно 16.9% (сравнен със същия месец на 2021 г.). Това е факт след два поредни месеца на забавяне на темпа на повишаването на цените. Месечната инфлация (декември спрямо ноември 2022 г.) се ускорява минимално до 0.9%.

Спрямо ноември най-много се повишава цената на краставиците – с 26.6%, следвана от яйцата – с 11.8%. Очаквано за декември, когато много хора пътуват, международните полети са поскъпнали с 46.9%, а пакетните почивки – с 18.3%. Хотелските услуги поскъпват с 10.8%.

Централното газоснабдяване очаквано поскъпва с 14.9%, след като през месеца енергийният регулатор повиши рязко цената на природния газ с около 20%. Това е и причината метанът също да поскъпне – с 2.3%. Сред останалите горива поскъпва и пропан-бутанът, макар да е най-евтиното гориво за момента – с 2.7%.

Същевременно през декември някои горива поевтиняха – масовият бензин А95 със 7%, а дизелът – с 6%.

Поддръжката и ремонтът на автомобили поскъпва с 1.5%, а резервните части за тях – с 0.9%.ю

Източник: Economic

НОВИНИ

СЪБИТИЯ