България ще получи 480 млн. евро по плана „RePowerEU“

България ще получи 480 млн. евро по плана „RePowerEU“

България ще получи над 480 млн. евро по плана „RePowerEU“, свързан с енергийния преход на страните от Европа. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на научен форум „Енергийната трансформация в България в контекста на плана RePowerEU“.

Всяка от държавите от ЕС ще прибави нова глава към националния си план за възстановяване и устойчивост – глава „RePowerEU“. Това ще помогне за финансиране на инвестиции и реформи в сектора, като за целта са предвидени 20 млрд. евро, а грантът за България е около 480 млн. евро.

„REPowerEU“  е възможност за индустрията ни да се декарбонизира, да стане по-енергийно ефективна и да разшири своя дял в икономиката на България. Новият план трябва да подпомогне и всички малки и средни предприятия в прехода, които са най-засегнати от високите цени на енергията във всичките й форми.

Изминалата една година ни показа колко важна е темата за изграждането на енергийни мощности от ново поколение, които поетапно да заменят въглеродно интензивните такива. Войната в Украйна е задала нов дневен ред пред Европа, който налага бързи решения за нейната енергийна сигурност, които рефлектират пряко на икономиката. В последните месеци доказахме, че можем за няколко дни да взимаме решения, които са били отлагани с години.

„REPowerEU“ ще подпомогне малките и средни предприятия, които са подложени на най-голям натиск от високите цени на енергоресурсите.

Сега е моментът държавата, бизнесът и научните среди да намерим най-верните решения, така че българската икономика да извлече големи и най-важното – дългосрочни, ползи от плана.

Източник: Мениджър

НОВИНИ

СЪБИТИЯ